Foorum põllumeestele
http://foorum.rodnas.ee/

Teeme ise: piimatooted
http://foorum.rodnas.ee/viewtopic.php?f=4&t=639
1. leht 1-st

Autor:  hillar [ Reede Juun 05, 2009 12:07 pm ]
Teema pealkiri:  Teeme ise: piimatooted

Tere. Eile oli vihmane ilm ja mõtlesin, et võiks teha ise võid. Palju meil siin foorumis on võimeistreid? Sai siis enne lüpsi hommikune piim soojaks lastud, piimamasin (koorelahutaja/separaator) ära puhastatud ja kokkupandud. Lüpsin lehma ära ja siis valasin masinasse. See võttis siis tuurid üles ja nii hakkasgi ühest torus varsti koort pritsima, teisest lõssi. Nüüd on olemas 1,5 l koort, ootan kuni see läheb hapuks, siis saab hakata võid kloppima.
Küsimus suurele ringile: kuidas või sisse vett kloppida (saab rohkem võid)? Tavaliselt tuleb sellest kogusest koorest 200g võid, mis on muidugi väga hea. Saaks vett sisse kloppida siis oleks nagu tootlikum, sest piima kulus üle 15l (kodust müün 5kr/l), omahind ei tule võil odav.

Autor:  Uku [ Reede Juun 05, 2009 2:13 pm ]
Teema pealkiri: 

Ei ole ise võimeister, kuid paarkümmend aastat tagasi väntasin ise vana Esimese Eesti aegset koorelahutajat, kui ema võid tegi. Või ju huvi pärast küsida, kas vee sisse kloppimisega ka tegeles.

Autor:  hiidlane [ Reede Juun 05, 2009 5:06 pm ]
Teema pealkiri: 

Proovige ka juustu teha...päris hea vaheldus. 10 l piimast peaks tulema umbes kilo juustu.

Autor:  jürto [ Reede Juun 05, 2009 5:18 pm ]
Teema pealkiri: 

mäletan ,et kunagi isa ema tegid,oli mingi elektriga koorelahutaja,a nüüd mul üks vana westfalia vändaga lahutaja,mõtlesin just ükspäev,et peaks proovima.

Autor:  hillar [ Reede Juun 05, 2009 9:51 pm ]
Teema pealkiri: 

hiidlane kirjutas:
Proovige ka juustu teha...päris hea vaheldus. 10 l piimast peaks tulema umbes kilo juustu.

Juustu ei oska teha, aga sõira küll ostakse.

Autor:  hiidlane [ Laupäev Juun 06, 2009 11:00 am ]
Teema pealkiri: 

hillar kirjutas:
hiidlane kirjutas:
Proovige ka juustu teha...päris hea vaheldus. 10 l piimast peaks tulema umbes kilo juustu.

Juustu ei oska teha, aga sõira küll ostakse.

See juustu tegu polegi nii väga keeruline, nagu arvatakse. Ise olen seda juba mõnda aega teinud. Varsti asi päris käppas;)

Autor:  jansatrt [ Laupäev Juun 06, 2009 12:08 pm ]
Teema pealkiri: 

aga jogurt, kas selle ära olete unustanud ?
hakkame kka lihtsamate asjadega pihta
seda enam et lõssiga polegi ju muud teha

Autor:  jürto [ Laupäev Juun 06, 2009 6:06 pm ]
Teema pealkiri: 

lõssi annad vasikatele,või väetad põldu.

Autor:  hillar [ Laupäev Juun 06, 2009 10:02 pm ]
Teema pealkiri: 

Lõssist saab teha kohupiima, isegi paremini, kui piimast.
Aga see või sisse vee kloppimine pidi olema käpas eesti aegsetel meistritel. Ise sellest aru ei saa, sest põhimõte on ju koorest vee välja kloppimine.
Juustu tegemine huvitaks küll.

Autor:  jürto [ Pühapäev Juun 07, 2009 5:31 am ]
Teema pealkiri: 

lõssi saadad aafrikasse neegritele.

Autor:  hiidlane [ Pühapäev Juun 07, 2009 8:42 am ]
Teema pealkiri: 

Üks variant juustu tegemiseks(see siis feta juust)
5 l piima 1 klaas hapupiima, hapukoort v haput vadakut starteriks,
1 ml laapi lahustan 0,5 klaasis jahedas vees
soojendan piima 29 – 30 kraadini, segan juurde starteri ja laabi, lasen kallerduda 0,5 tundi, kui kallerdis tugev, lõikan umbes 1,5 sm servaga kuubikuteks, lasen seista 15 min, segan 5 min, nii 3 korda, panen nõrguma.Jätan alles 1 l vadakut soolvee jaoks.Lasen kuival juustuplaadil v poolkeral toas hapneda u 12 tundi, siis panen soolvette (3 spl soola 1 liitri vadaku kohta.). Plaati olen lasknud soolduda 36 – 48 tundi, olenevalt paksusest, poolkera lõikasin u 1,5 sm laiusteks ja paksusteks ribadeks, lasin soolduda 12 tundi.Põhiretsepti järgi peaks soolduma 10 päeva 15 kraadi juures.Siis lõikan u 0,5 sm kuubikuteks, segan kas küüslaugupulbri, kuivatud tilli v basiilikuga, panen purki ja valan õli peale ning hoian külmikus.Seda sooldunud juustu saab kasutada nagu brõnzat.
Ise olen tihedamini teinud kõvemat juustu e.nn. tavalist juustu. Tavalise juustu tegemine ei erine väga eelnevalt kirjeldatust...lihtsalt juustumass tuleb pärast kolmekordset segamist pliidil veidi kuumutada(tihti segades), et see juustutera muutuks kuivemaks ning seejärel peale nõrutamist tuleb panna kogu see mass kerge vajutuse alla... Aga kellel suurem huvi, siis kirjutage ja püüan aidata...

Autor:  trtr [ Pühapäev Juun 07, 2009 9:16 am ]
Teema pealkiri: 

Kust laapi saada?

Autor:  hiidlane [ Pühapäev Juun 07, 2009 9:32 am ]
Teema pealkiri: 

trtr kirjutas:
Kust laapi saada?

Kui ma nüüd ei eksi, siis Tallinnast Tööstuse 48A....piimatööstusest vast...
Ise sain tuttava käest, kes saigi sealt. Eks saate küsida. Ei maksnud väga palju ka. Ja kui ma nüüd jälle ei eksi, siis oli see 0.33l pudelitäis alla 100.-(kuskil 1,5 aastat tagasi) ja arvestades, kui vähe seda tegemise ajal kulub, siis....

Autor:  minifarm [ Pühapäev Apr 11, 2010 8:01 pm ]
Teema pealkiri:  Re: Teeme ise: piimatooted

Võie tegemine ei ole suur kunst.
1. Esimene variant, ametlik. Ostad koorelahutaja(2000) + võimasin(250EEK)
Korrelahutajaga teed piimast koort. Võimasinaga koorest võid.
2.Teine variant, oma tarbeks. Koorelahutajat on ikka vaja, Teed koort.
Võid loppid kastrulis tavalise mikseriga. See soobib hästi kitsepidajatele - tavalise elektrivõimasina töömaht on ALATES 5 ltr(!), mis tähendab et umbes 50 ltr piima peab läbi laskma. Kitsedest selline maht on raske koguda...
3. Kolmas variant, vaestele. :cry: Koort eraldad lihtsalt kui piim seisab kõrges kitsas nõus.
Loppid mikseriga, või kui ei ole, siis lihtsalt purgi raputades. :P
4. Neljas variant, ebatraditsiooniline. Vähemalt, meie maades.
Hapupiim loopid purgis või mikseriga või võimasinas ja ilmub natuke valget hapu maitsega võid :D

Autor:  nele [ Pühapäev Okt 10, 2010 10:53 am ]
Teema pealkiri:  Re: Teeme ise: piimatooted

Või tegemise kohta: väga hea või saab ilma eraldi tehnikat soetamata. Koor nõu pealt ära koorida, läbi keeta/ keemiseni kuumutada ja täiesti jääkülmaks tagasi jahutada. Selleks sobib paar tundi veevannis+öö läbi külmkapis hoidmine. Edasi koor köögikombaini valada ja võiks lasta. Saadud või on koos vadakuga ja tuleb läbi riide ära kurnata, siis loputada vadakujäägid välja. Selleks panna köögikombaini tagasi, külm vesi peale ja mõneks sekundiks käima, nii umbes 4-5 korda. Edasi on võil nii palju vett sees, et seda tuleb kuivemaks pressida. Selleks sobib tavaline supilusikas, millega väiksemas karbis/nõus võid pressida, vesi tuleb peale, see ära kallata, või nõud poolviltu allapoole hoida. Selliselt tehtud või säilib umbes 10 päeva ja on palju parem, kui ükskõik millisel piimatööstusel.
Lisa: ostan lehma.(juurde)

1. leht 1-st Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/