Tänane kuupäev Neljapäev Mär 28, 2024 11:07 am
  

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi



Tee uus teema Vasta teemale  [ 15 postitust ] 
  Printerivaade Eelmine teema | Järgmine teema 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Teeme ise: piimatooted
PostitusPostitatud: Reede Juun 05, 2009 12:07 pm 
Eemal

Liitunud: Teisipäev Juul 15, 2008 11:14 pm
Postitusi: 499
Asukoht: Võrumaa
Tere. Eile oli vihmane ilm ja mõtlesin, et võiks teha ise võid. Palju meil siin foorumis on võimeistreid? Sai siis enne lüpsi hommikune piim soojaks lastud, piimamasin (koorelahutaja/separaator) ära puhastatud ja kokkupandud. Lüpsin lehma ära ja siis valasin masinasse. See võttis siis tuurid üles ja nii hakkasgi ühest torus varsti koort pritsima, teisest lõssi. Nüüd on olemas 1,5 l koort, ootan kuni see läheb hapuks, siis saab hakata võid kloppima.
Küsimus suurele ringile: kuidas või sisse vett kloppida (saab rohkem võid)? Tavaliselt tuleb sellest kogusest koorest 200g võid, mis on muidugi väga hea. Saaks vett sisse kloppida siis oleks nagu tootlikum, sest piima kulus üle 15l (kodust müün 5kr/l), omahind ei tule võil odav.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 05, 2009 2:13 pm 
Eemal
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juun 15, 2008 3:08 pm
Postitusi: 1434
Asukoht: Rakvere
Ei ole ise võimeister, kuid paarkümmend aastat tagasi väntasin ise vana Esimese Eesti aegset koorelahutajat, kui ema võid tegi. Või ju huvi pärast küsida, kas vee sisse kloppimisega ka tegeles.

_________________
Farming360


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 05, 2009 5:06 pm 
Eemal

Liitunud: Laupäev Veebr 21, 2009 5:54 pm
Postitusi: 126
Asukoht: hiiumaa
Proovige ka juustu teha...päris hea vaheldus. 10 l piimast peaks tulema umbes kilo juustu.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 05, 2009 5:18 pm 
Eemal

Liitunud: Reede Jaan 18, 2008 6:33 am
Postitusi: 2311
Asukoht: läänemaa
mäletan ,et kunagi isa ema tegid,oli mingi elektriga koorelahutaja,a nüüd mul üks vana westfalia vändaga lahutaja,mõtlesin just ükspäev,et peaks proovima.

_________________
Tark ei torma!


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 05, 2009 9:51 pm 
Eemal

Liitunud: Teisipäev Juul 15, 2008 11:14 pm
Postitusi: 499
Asukoht: Võrumaa
hiidlane kirjutas:
Proovige ka juustu teha...päris hea vaheldus. 10 l piimast peaks tulema umbes kilo juustu.

Juustu ei oska teha, aga sõira küll ostakse.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 06, 2009 11:00 am 
Eemal

Liitunud: Laupäev Veebr 21, 2009 5:54 pm
Postitusi: 126
Asukoht: hiiumaa
hillar kirjutas:
hiidlane kirjutas:
Proovige ka juustu teha...päris hea vaheldus. 10 l piimast peaks tulema umbes kilo juustu.

Juustu ei oska teha, aga sõira küll ostakse.

See juustu tegu polegi nii väga keeruline, nagu arvatakse. Ise olen seda juba mõnda aega teinud. Varsti asi päris käppas;)


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 06, 2009 12:08 pm 
Eemal

Liitunud: Reede Sept 19, 2008 6:52 am
Postitusi: 373
aga jogurt, kas selle ära olete unustanud ?
hakkame kka lihtsamate asjadega pihta
seda enam et lõssiga polegi ju muud teha


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 06, 2009 6:06 pm 
Eemal

Liitunud: Reede Jaan 18, 2008 6:33 am
Postitusi: 2311
Asukoht: läänemaa
lõssi annad vasikatele,või väetad põldu.

_________________
Tark ei torma!


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 06, 2009 10:02 pm 
Eemal

Liitunud: Teisipäev Juul 15, 2008 11:14 pm
Postitusi: 499
Asukoht: Võrumaa
Lõssist saab teha kohupiima, isegi paremini, kui piimast.
Aga see või sisse vee kloppimine pidi olema käpas eesti aegsetel meistritel. Ise sellest aru ei saa, sest põhimõte on ju koorest vee välja kloppimine.
Juustu tegemine huvitaks küll.


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 07, 2009 5:31 am 
Eemal

Liitunud: Reede Jaan 18, 2008 6:33 am
Postitusi: 2311
Asukoht: läänemaa
lõssi saadad aafrikasse neegritele.

_________________
Tark ei torma!


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 07, 2009 8:42 am 
Eemal

Liitunud: Laupäev Veebr 21, 2009 5:54 pm
Postitusi: 126
Asukoht: hiiumaa
Üks variant juustu tegemiseks(see siis feta juust)
5 l piima 1 klaas hapupiima, hapukoort v haput vadakut starteriks,
1 ml laapi lahustan 0,5 klaasis jahedas vees
soojendan piima 29 – 30 kraadini, segan juurde starteri ja laabi, lasen kallerduda 0,5 tundi, kui kallerdis tugev, lõikan umbes 1,5 sm servaga kuubikuteks, lasen seista 15 min, segan 5 min, nii 3 korda, panen nõrguma.Jätan alles 1 l vadakut soolvee jaoks.Lasen kuival juustuplaadil v poolkeral toas hapneda u 12 tundi, siis panen soolvette (3 spl soola 1 liitri vadaku kohta.). Plaati olen lasknud soolduda 36 – 48 tundi, olenevalt paksusest, poolkera lõikasin u 1,5 sm laiusteks ja paksusteks ribadeks, lasin soolduda 12 tundi.Põhiretsepti järgi peaks soolduma 10 päeva 15 kraadi juures.Siis lõikan u 0,5 sm kuubikuteks, segan kas küüslaugupulbri, kuivatud tilli v basiilikuga, panen purki ja valan õli peale ning hoian külmikus.Seda sooldunud juustu saab kasutada nagu brõnzat.
Ise olen tihedamini teinud kõvemat juustu e.nn. tavalist juustu. Tavalise juustu tegemine ei erine väga eelnevalt kirjeldatust...lihtsalt juustumass tuleb pärast kolmekordset segamist pliidil veidi kuumutada(tihti segades), et see juustutera muutuks kuivemaks ning seejärel peale nõrutamist tuleb panna kogu see mass kerge vajutuse alla... Aga kellel suurem huvi, siis kirjutage ja püüan aidata...


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 07, 2009 9:16 am 
Eemal

Liitunud: Pühapäev Veebr 24, 2008 9:17 pm
Postitusi: 60
Kust laapi saada?


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 07, 2009 9:32 am 
Eemal

Liitunud: Laupäev Veebr 21, 2009 5:54 pm
Postitusi: 126
Asukoht: hiiumaa
trtr kirjutas:
Kust laapi saada?

Kui ma nüüd ei eksi, siis Tallinnast Tööstuse 48A....piimatööstusest vast...
Ise sain tuttava käest, kes saigi sealt. Eks saate küsida. Ei maksnud väga palju ka. Ja kui ma nüüd jälle ei eksi, siis oli see 0.33l pudelitäis alla 100.-(kuskil 1,5 aastat tagasi) ja arvestades, kui vähe seda tegemise ajal kulub, siis....


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri: Re: Teeme ise: piimatooted
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 11, 2010 8:01 pm 
Eemal

Liitunud: Pühapäev Apr 11, 2010 3:54 pm
Postitusi: 17
Võie tegemine ei ole suur kunst.
1. Esimene variant, ametlik. Ostad koorelahutaja(2000) + võimasin(250EEK)
Korrelahutajaga teed piimast koort. Võimasinaga koorest võid.
2.Teine variant, oma tarbeks. Koorelahutajat on ikka vaja, Teed koort.
Võid loppid kastrulis tavalise mikseriga. See soobib hästi kitsepidajatele - tavalise elektrivõimasina töömaht on ALATES 5 ltr(!), mis tähendab et umbes 50 ltr piima peab läbi laskma. Kitsedest selline maht on raske koguda...
3. Kolmas variant, vaestele. :cry: Koort eraldad lihtsalt kui piim seisab kõrges kitsas nõus.
Loppid mikseriga, või kui ei ole, siis lihtsalt purgi raputades. :P
4. Neljas variant, ebatraditsiooniline. Vähemalt, meie maades.
Hapupiim loopid purgis või mikseriga või võimasinas ja ilmub natuke valget hapu maitsega võid :D


Üles
 Profiil  
 
 Teema pealkiri: Re: Teeme ise: piimatooted
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 10, 2010 10:53 am 
Eemal

Liitunud: Esmaspäev Juul 13, 2009 10:40 am
Postitusi: 46
Asukoht: pärnumaa
Või tegemise kohta: väga hea või saab ilma eraldi tehnikat soetamata. Koor nõu pealt ära koorida, läbi keeta/ keemiseni kuumutada ja täiesti jääkülmaks tagasi jahutada. Selleks sobib paar tundi veevannis+öö läbi külmkapis hoidmine. Edasi koor köögikombaini valada ja võiks lasta. Saadud või on koos vadakuga ja tuleb läbi riide ära kurnata, siis loputada vadakujäägid välja. Selleks panna köögikombaini tagasi, külm vesi peale ja mõneks sekundiks käima, nii umbes 4-5 korda. Edasi on võil nii palju vett sees, et seda tuleb kuivemaks pressida. Selleks sobib tavaline supilusikas, millega väiksemas karbis/nõus võid pressida, vesi tuleb peale, see ära kallata, või nõud poolviltu allapoole hoida. Selliselt tehtud või säilib umbes 10 päeva ja on palju parem, kui ükskõik millisel piimatööstusel.
Lisa: ostan lehma.(juurde)

_________________
nele


Üles
 Profiil  
 
Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi


Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

Otsi...:
Hüppa:  





Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
et 3.0.10

greenmiles v1.1 designed by CodeMiles Team -TemplatesDragon-.